Poteci tematice în orașul Uricani

Iubim călătoriile, excursiile, ieșirile în natură, chiar dacă sunt de ture de o zi sau expediţii de o săptămână, cu cortul sau la cabană, dar să nu uităm de recomandările de la fiecare traseu turistic sau potecă tematică

Recomandare: Vă rugăm să folosiți îmbrăcăminte și echipament adecvat pentru zona montană.

Poteca tematică ”Cascada Sterminos”

Cascada Sterminos se află în apropierea orașului Uricani, în capătul nordic al piemontului de sub muntele Tulișa, la o distanță de 4 km pe valea ce poartă acelaș nume.
sau cădere în gol.
Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cascadei Sterminos este de 3 – 4 ore.

Grad de dificultate: ușor

Vezi mai mult

Descriere potecă tematică ”Cascada Sterminos”

Poteca turistică tematică Cascada Sterminos.gpx

     

Poteca tematică ”Cascada Firizoni”

 

Se află localizată în apropierea DN 66A în localitatea Valea de brazi, la o distanță de 3,5 km de orașul Uricani.
Vizitarea cascadei Firizoni se face prin intrarea și străbaterea Cheilor Firizoni (pârâul ce mai este denumit de unii localnici ca Pârâul Peșterii).

Grad de dificultate: ușor

*Poteca tematică este inaccesibilă iarna datorită pârâului înghețat, existând pericolul de accidentare prin alunecare și cădere.

Vezi mai mult
.

Descriere potecă turisticăCascada Firizoni”

     
Poteca tematică ”Podul natural din Scocul Urzicarului”

Cheile Urzicarului și podul natural din Dâlma Ciocanelor sunt unele din cele mai frumoasele obiective turistice naturale ascunse ale orașului Uricani. 
Pentru a vizita Scocul Urzicarului urmăm DN 66 A dinspre Uricani spre Câmpușel (traversând localitățile Valea de Brazi, Câmpu lui Neag). După 10 km parcurși din localitatea Câmpu lui Neag, vom ajunge într-o pajiște alpină unde sunt aproape mereu căpițe de fân, loc numit Câmpul Mielului, un bazinet depresionar al Jiului de Vest, un urmă cu aproape 200 de ani, aici existând un imens zăton de acumulare a apelor Jiului și utilizat la transportul materialului lemnos prin metoda numită plutărit. Se spune că pentru a umple cu apa Jiului de Vest barajul, era nevoie de 3 săptămâni.
 Acest loc, Câmpul Mielului, reprezintă punctul de pornire spre Scocul Urzicarului și Podul suspendat.
Traseul urmărește valea seacă formată de pârâul Urzicarului și traversează cheile seci formate de aceste. După parcurgerea unei poieni ce se deschide atipic pe parcursul traseului, începe o urcare mai dificilă, ce aduce în atenția călătorului două praguri de stâncă ce trebuie traversate cu mare grijă. După parcurgerea ultimului segment de potecă îngustă și abruptă, direcția traseului se schimbă spre stânga, apoi urcă drept în sus pentru o porțiune de aproximativ 50 m și cotește la dreapta pentru a ajunge la Scocul Urzicarului, aflat deasupra, pe partea stângă. 
Un farmec aparte îl au cheile modelate de ghețari în perioada ultimei glaciațiuni, pe care poteca le traversează, Urieșii din Scocul Urzicarului și în final Podul natural. Reîntoacerea se face  pe acealași traseu până la Câmpul Mielului.

Grad de dificultate: mediu spre greu

Vezi mai mult

Este un traseu cu grad de dificultate medie spre dificilă, având o diferență de nivel ≥ 800m și care nu poate fi parcurs în sezonul de iarnă. Traseul poate fi parcurs doar la pas având și câteva pasaje mai dificile de trecut.

Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cheilor Urzicarului și a Podului natural din Dâlma Ciocanelor este de 4 – 5 ore.
Lungime traseu – 4 km. Marcaj: floare roșie

 

Poteca turistică tematică  ”Cascadele Valea Mării – Cascadele Lazăru”

Situate pe versantul sudic al crestei sudice a munților Retezat, cascadele din Valea Mării și Cascadele Lazăru se află pe cursurile de apă cu acelaș nume, la altitudine de aprox. 1200 m.

Vezi mai mult

Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare a Cascadelor din Valea Mării și cascadele Lazărul este de 3 – 4 ore.
Lungime traseu – 9 km

Traseul turistic tematic este marcat cu semnul ”floare verde”, și începe de la DN 66A, intersecția cu drumul de acces spre cabana Buta, unde este montat un panou informativ.

Grad de dificultate: mediu

Descriere poteca tematică ”Cascadele din Valea Mării și Lazăru”

 

”Paradisul verde din Cheile Iarului - Valea Soarbele”

Circuit turistic tematic

Se află localizat în zona Câmpușel, munții Retezatul Mic (Calcaros). Accesul spre realizează pe DN 66A Uricani – Câmpu lui Neag – Câmpul Mielului – Câmpușel.
Pentru a vizita Scocul Iarului și Valea Soarbele, se părăsește zona de parcare de la Câmpușel, se traversează Jiul de Vest, urmând drumul ce duce la Campingul de la Valea Iarului.
Circuitul tematic începe din spatele clădirii administrative a campingului (fostul observator de vânătoare) și continuă prin Cheile Iarului. Este un traseu ascendent, cu câteva săritori mici, ușor abordabile, amenajate cu scări de lemn sau din cablu de 12 mm plasticat. Cheile de înălțimi mici sunt foarte înguste  și pline de vegetație.
La ieșirea din chei poteca va continua spre stânga pe o curbă de nivel, aproximativ 700 m, traversând pâlcuri de jnepeni, după care se ajunge în Valea Soarbele, stâna Soarbele și la Tăul fără fund. Din acest punct urmează coborârea pe valea Soarbele până se intersectează cu DN 66A pe care îl vom urma până la Câmpușel

Vezi mai mult

Este un traseu cu grad de dificultate ridicat, având o diferență de nivel ≥ 800m și care nu poate fi parcurs în sezonul de iarnă. Circuitul turistic tematic ”Paradisul verde din Cheile Iarului” poate fi parcurs doar la pas având și câteva pasaje mai dificile.
Deoarece poteca traversează cheile și are câteva săritori, există pasaje cu risc de alunecare sau cădere în gol unde au fost amenajate balustrăzi și scări.
Timpul recomandat de parcurgere a circuitului și vizitare a Văii Iarului, Tăului fără fund și Văii Soarbele este de 6 – 7 ore.
Lungime traseu – 7 km.

Grad de dificultate: mediu spre greu

Circuitul turistic tematic este marcat cu semnul ”floare albastră”, și începe de la DN 66A, zona Câmpușel, unde este montat un panou informativ.

 

Poteca turistică tematică ”Traseul Liliacului”

DN 66A - Dodoconi - Valea de Brazi

Plecarea pe această potecă tematică se află pe DN 66A, la 3 km de orașul Uricani, mai precis între localitățile  Valea de Brazi și Câmpu lui Neag. Accesul se realizează pe drumul asfalta ce duce spre cătunul Dodoconi (aprox 2 km asfalt) după care umează poteca ce traversează culmea Dodoconi, trece pe lângă peștera Dodoconi (L = 170 m, D = +4), aceasta putând fii vizitată de doritori. Peștera Dodoconi, este o peșteră folsilă, ușoară ce poate fi vizitată doar cu lanterna frontală, nenecesitând echipament speo. Traseu continuă spre Nord traversează valea seacă a Dodoconilor (vale calcaroasă), unde se pot observa câteva sorburi naturale și ajunge în poienile situate deasupra cheilor Valea de Brazi, după care coboară în drumul forestier Tulișa. De aici traseul continuă până în satul Valea de Brazi la DN 66A.
Este un traseu  ușor cu grad de dificultate mediu, cu o lungime de 7 km având o diferență de nivel ≥ 300m și care poate fi parcurs în anotimpurile de primăvară, vară și toamnă.
Prin parcurgerea traseului Liliacului turistul va putea observa tradițiile și meșteșugurile din zonele Dodoconi și Valea de Brazi: păstoritul, oieritul, albinărit, realizarea țuicii (în sezonul de toamnă), etc., va putea vizita peștera Dodoconi și peșterile aflate în cheile Valea de Brazi (recomandare CNIPT Uricani: peștera Biserica, peștera Calului sunt ușor accesibile) și va vedea frumoasele sălașe realizate din lemn în urmă cu un secol, aflate pe culmile Dodoconi și Valea de Brazi).
Echipament recomandat: bocanc, lanternă, haine de ploaie.
Nu este recomandată parcurgerea traseului în perioada de iarnă fără echipament.
Poteca tematică ”Traseul liliacului” poate fi parcursă la pas și are un grad de dificultate ușor.
Deoarece traseul Liliacului se derulează de a lungul unui drum asfaltat, apoi o potecă întreținută, nu există pasaje cu risc de alunecare sau cădere în gol.
Timpul recomandat de parcurgere a traseului și vizitare este de 3 – 5 ore.
Poteca tematică este marcată cu semnul liliac negru pe fond alb și începe de la DN 66A (Zona Firizoni), unde se va monta un panou informativ de mărime 1000mm x 800mmm.

Grad de dificultate: mediu

Descriere traseu turistic tematic

 

Poteca turistică tematică ”Traseul Liliacului”.gpx

   

Poteca turistică tematică ”Cărarea Titanilor ”

Uricani

Se află localizată lângă orașul Uricani, cu plecare din DN 66A, pe valea Buhii. Traseul înaintează pe un vechi drum forestier, actualmente folosit de localnici pentru animale spre zonele de pășunat.

Valea Buhii și afluenții săi, Bulzul Buhanilor și Culmea Șerponi sunt cele mai erodate văi și culmi din piemontul nordic al orașului Uricani. Acțiunea apei, a vânturilor și a gelivației au creat pe pereții de conglomerat și gresie frumoase forme sculpturale la care fiecare individ poate să-și dea frâu liber imaginației.

Calitatea aerului, biodiversitatea, frumusețea pitorească a zonei, dificultatea mică a traseului, 95 % prin pădure și lungimea (aprox. 3 km) recomandă acestă potecă tematică și persoanelor ce practică silvoterapia.
Lungime traseu turistic tematic 3 – 4 km, diferență de nivel aprox. 200 m, grad de dificultate ușor, accesibil all season.

Grad de dificultate: ușor spre mediu

 

Povestea din spatele Potecii tematice ”Cararea Titanilor”

Descriere traseu turistic tematic

Traseul turistic tematic Cărarea Titanilor.gpx

În curând

Poteca tematică ”Podul natural din Găuroane”

DN 66A - Câmpușel

Se dorește a fi a treia potecă tematică din munții Retezatul Mic.
Va avea plecarea din DN 66A zona Câmpușel și va urma cursul secat al văii Găuroane prin Cheile Găuroane (pe unele hărți Scocului) până la podul natural de sub căldarea glaciară Găuroane. Acesta este cea mai mare căldare glaciară dezvoltată în calcare sub acțiunea ghețarilor în perioada Wurm (ultima glaciațiune) din România.
Din acest punct traseul va continua spre Vest unde se va intersecta cu traseul turistic ce urcă spre Vf. Iorgovanu, marcaj triunghi roșu. Din acest punct vizitatorul poate alege variate de a vizita Vf. Iorgovanu sau de a revenii la Câmpușel la Campingul Valea Iarului
Campingul din Valea Iarului este punctul de plecare în mai multe trasee turistice și poteci tematice: Vf. Iorgovanu, Valea Soarbele, Paradisul verde din Cheile Iarului sau trasee spre munții Vâlcan – Creasta Oslea.

 

 

În lucru

 

Combinata Betania

Oraș Uricani

Un traseu pentru oricine, o potecă turistică tematică, un circuit de alergare montană și un traseu de MTB (mountaibike).
Poteca turistică tematică Betania este un traseu al plimbării in natură, al biodiversități datorită abundenței plantelor și a animalelor sălbatice.

Circuitul MTB Betania se desfășoară pe aceleași drumuri forestiere, cu plecare din Parcul de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, Casa Betania, Stâlpul Verde, Poienile Țigăncii, coborârea spre Seciu, Valea Seciului, Strada Catedralei și Parcul de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”.

Traseu de alergare montană Betania, după cum am spus mai sus se derulează pe același traseu, în paralel cu Poteca turistică tematică și Circuitul MTB.
Este un traseu de alergare montană scurt cu un grad mediu de dificultate (coeficient de dificultate 3/5, în care 1 – 2 ușor, 3 – 4 mediu, 5 – dificil) ce poate fi parcursă în 1 – 2 ore, în orice perioadă a anului.

 

Descriere traseu

 

 

 

 

;

 

 

Poteca tematică ”Pădurea și chiriașii ei ”

Pensiunea Retezat - Câmpu lui Neag

O invitație deosebită vine de la administratorii Pensiunii Retezat, care vă invită să parcurgeți alături de cei mici cele două trasee tematice create special pentru a petrece clipe de neuitat în liniștea pădurii, dar şi pentru vizitatorii Depresiunii Petroșani - Valea Jiurilor.

Parcurgeţi-le şi nu veţi regreta!

Vă aşteaptă multe surprize, enigme, poveşti, legende şi întâlniri neaşteptate. Probabil că veţi găsi şi lucruri pe care deja le ştiţi, însă imaginaţia dumneavoastră va fi stimulată de prezentarea inedită. Ca să simţiţi mai aproape natura, din când în când veţi fi rugaţi să faceţi ceva interesant. Citiţi cu atenţie panourile şi indicatoarele de pe traseu pentru a vedea despre ce e vorba.

Traseul roşu
Durată traseu: 3 ore (mers normal); 4-5 ore (mers lejer, cu pauze). Dificultate medie.

Traseul albastru
Durată traseu: 1-2 ore. Dificultate mică.

Vă recomandăm parcurgerea fără grabă a traseelor, pentru a vedea cât mai multe lucruri interesante şi a găsi răspunsurile la enigmele de pe panouri.

Sursa: https://www.pensiunearetezat.com/foto_traseu_tematic.html

Poteci turistice tematice în Depresiunea Petroșani

Poteca turistică tematică ”Drumul lupilor”

Poteca turistică tematică ”Drumul Lupilor” se afla în imediata apropiere a orașului Vulcan, pe pârâul Morișoara
Traseul începe de la Cabana Brazi,  accesul realizându-se pe lângă fostul poligon și se desfășoara pe lângă cursului pârâului Morișoara.

Pe parcursul potecii tematice pot fi admirate Cascada de la trecatoarea Lupilor, Statuia Amerindianului din Carpati, titanul de pe Valea Morii, elful de piatră, mai multe forme geomorfilogice cu asemănări către babe, sfincși, urieși, mai multe cascade de mici dimensiuni (în special în sezonul de primăvară sau după precipitații) și izvoarele pârâului Morișoara.

Având un grad de dificultate mică, Traseul turistic tematic ”Cascada Lupilor” este recomandat iubitorilor silvoterapiei, artei fotografice, cicloturismului montan, dar și iubitorilor de plimbare în natură indiferent de vârstă.

Poteca turistică tematică ”Drumul Lupilor” este un traseu realizat de Primăria municipiului Vulcan în colaborare cu voluntarii de la GIT Promontana, VisitUricani și C.N.I.P.T. Uricani

Grad de dificultate: ușor

Durată traseu: 5 - 6 ore.

Poteca turistică tematică ”Traseul tunelelor”

Al doilea traseu tematic din municipiul Vulcan a fost finalizat de către drumeții și voluntarii de la GIT Promontana și VisitUricani.
Este un traseu ce îmbină armonios farmecul verde al pădurii de fag cu elemente antropice (construcții nefinalizate), susurul pârâului Baleia cu adierea vântului peste Vf. Straja, vuietul apei din cascada Dracului cu liniștea din Peștera Dracului.

Recomandăm această potecă tematică iubitorilor plimbărilor lungi și lejere prin pădure (silvoterapie), cicloturiștilor (un traseu lejer pentru orice ciclist), organizatorilor de drumeție și oricărui individ ce vrea să se rupă de cotidian și să intre în liniștea apăsătoare a naturii.

Ce am mai văzut?
O vale plină de vegetație (acum ecologizată), chei interesante, sălașe de lemn - urme arhitecturale ale celei mai vechi civilizații din zona noastră - momârlanii, cascade, peștera Dracului cu al ei pumn de piatră, un pârâu pe care se poate pescui civilizat și care cred că are și pești, locul unde în trecut se aflau cuptoarele de var, o frumoasă casă în a cărei curte am observat un inedit muzeu în aer liber, un sfinx (sic), un baraj nefinalizat, drumul prin tuneluri ce ne-a dus la câteva puncte de belvedere de unde am văzut peisaje impresionante.
Încă o dată drumeții voluntari au arătat că se poate, că împreună putem dezvolta și promova turismul în acest frumos colț de țară Depresiunea Petroșani - Valea Jiurilor - Ținutul Momârlanilor.
Da, pentru că suntem și noi aici și putem.

 

Grad de dificultate: ușor

Durată traseu: 5 - 6 ore.

 

 

VisitUricani

2020

VisitUricani

web counter

©Soo